Op de bodem van de voormalige Zuiderzee wonen en werken nu honderdduizenden mensen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl een polder van deze omvang juist uniek in de wereld is. De polder, bestaand uit Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland, is tussen 1957 en 1968 drooggemalen en is daarmee de jongste landstreek van Nederland. Per 1 januari 1986 is de Flevopolder samen met de Noordoostpolder de 12e provincie van Nederland geworden; Flevoland.
De inpoldering van de Zuiderzee was oorspronkelijk bedoeld als bescherming tegen overstromingen, maar al snel ontstonden nieuwe ideeën en plannen voor het gebruik van het enorme oppervlak drooggevallen grond. Direct na het droogleggen van de Flevopolder presenteerde de Amsterdamse dierentuin Artis vanwege ruimtegebrek in Amsterdam het ambitieuze plan om uit te breiden met een wildpark.
Het park werd aangelegd onder de naam Natuurpark Lelystad en kreeg rond 1990 de huidige structuur. Sinds 1994 is het beheer in handen van Het Flevo-landschap.
Voor deze snijplank is de zoete kers (Prunus avium) gebruikt die aan het pad bij de edelherten stond. De kers is een prachtige boom die 20 -25 meter hoog wordt. In het voorjaar bloeit de kers uitbundig met wit of lichtroze bloesem. Na de bloei is de boom herkenbaar aan de langwerpige bladeren met dubbelgezaagde bladrand die in de herfst prachtig rood kleuren. In het begin van de zomer komen de rode kersen aan de boom die o.a. grondstof zijn voor de “kirsch”. (Het zijn de kersenpitten van spelende kinderen die de heer Gottlob Keller in 1840 inspireerden om houtpulp toe te passen voor papierproductie, het duurde nog tot 1875 voordat de papierproductie uit houtpulp op grote schaal toegepast werd). De kers levert ook prachtig hout dat geliefd is bij meubelmakers en bouwers van muziekinstrumenten.
Deze Stadsplanken zijn niet alleen via onze webshop verkrijgbaar maar ook in de bijzondere werkplaats van de makers; Kuperus & Gardenier op de Bolderweg 47, 8243 RD Lelystad. info@kuperusengardenier.nl