Logo_Hout-van-je-Stad

Plataan Witte de Withkwartier Rotterdam

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van het hout van een oude plataan die 63 jaar in het Witte de withkwartier in Rotterdam heeft gestaan. Deze buurt in het centrum van Rotterdam is van oudsher een zeemanskwartier. Diverse straatnamen in de wijk verwijzen naar dit rijke maritieme verleden (Jan van Brakel 1618-1690, Nederlands vlootvoogd). Het was een wat rauwer maar gezellig stadsbuurtje.  Ook vonden de zeelieden hier vertier in de vorm van prostitutie en gokken.

Na de oorlog schoven deze praktijken op naar de Witte de With, die gespaard bleef van Duitse bommen. Vanaf de jaren zeventig werd de sfeer hier steeds grimmiger en nam de criminaliteit toe. De louche buurt kreeg vanaf begin jaren negentig, door inzet van de gemeente, ondernemers en bewoners, een complete metamorfose en werd het bruisende middelpunt van Rotterdam wat het nu is.

‘The Cool district’ is hip, kunstzinnig en erg gezellig. In de avond komen de bars tot leven en begint het bruisende nachtleven waar het Witte de Withkwartier om bekend staat. Het staat tevens te boek als het hart van de Rotterdamse kunstscene.

De plataan is een schitterende loofboom die juist opvalt door zijn ‘camouflage-schors’. Het karakteristieke legerprintje ontstaat doordat de bast van de boom in stukjes afbrokkelt. De grote groene handvormige bladeren kleuren geel in de herfst. Ook het wintersilhouet is prachtig, met name als er vruchtballen aan de twijgen bungelen.