beuk Kralingse Bos

Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een esdoorn die 40 jaar in een binnentuin va het Erasmus MC in Rotterdam heeft gestaan. Deze esdoorn was de enige boom op het hele terrein van het Erasmus MC. Het ziekenhuis wordt komende jaren volledig gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Om die reden moest ook deze Esdoorn wijken.

Het ziekenhuis kent een lange geschiedenis. Stadbouwmeester Willem Nicolaas Rose krijgt in 1840 de opdracht het eerste Rotterdamsche ziekenhuis, het Groote of Coolsingelziekenhuis, te bouwen. Door problemen tijdens de bouw is het ziekenhuis pas elf jaar later af. Tijdens het grote bombardement in 1940 wordt het ziekenhuis door 4 bommen geraakt en er is nauwelijks iets van over. Op de plek waar eerst het ziekenhuis staat, wordt de Rotterdamsche Bank (nu ABN/AMRO) gebouwd. Dankzij extra voorzieningen elders in de stad kan de nieuwbouw van een modern ziekenhuis op het land van Hoboken worden gestart. Het ziekenhuis gaat samen op in de ‘Medische Faculteit Rotterdam’ in 1966 en werd geopend aan de G.J. de Jonghweg.

De esdoorn komt van nature uit Zuid- en Midden-Europa. In Nederland is hij sinds lange tijd ingeburgerd en zeer herkenbaar vanwege zijn bladvorm en vrucht. De boom groeit het liefst in een diepe frisse gronden van bossen en parken. De vorm van het blad kennen we van de Canadese vlag, de ‘Maple Leaf’. Het hout wordt veel gebruikt voor meubels en muziekinstrumenten. Ook het beroemde Trojaanse Paard was getimmerd van dit hout. Ook het bekende ‘Ahornsiroop’ wordt gewonnen uit de Esdoorn.