Logo_Hout-van-je-Stad

Stadsplank Esdoorn Kralingse Bos

Deze bijzondere stadsplank is gemaakt van een Esdoorn uit het Kralingse Bos. De boom werd per opbod verkocht tijdens de eerste Rotterdamse bomenveiling. Het Kralingse Bos is een stadsbos dat grenst aan de wijken Kraingen en Crooswijk. Het gebied is ongeveer 200 hectare groot.  In 1911 nam de Gemeenteraad van Rotterdam de beslissing om opde laag gelegen landen rondom de Kralingse Plas een stadsbos aan te leggen. De polders werden opgehoogd met slib dat men overhield bij het graven van de Waalhaven.

Er lopen misschien nog Rotterdammers rond die het bos eigenhandig mee hebben aangelegd. In 1928 mochten kinderen namelijk helpen tijdens de ‘Rotterdamsche Boomplantdagen’ Het is vandaag een dag vol vreugde zongen ze “Want er wordt een bosch geplant”. Het moest een plek worden waar de stedeling kon ontspannen na een week van noeste arbeid en die functie heeft het prak eigenlijk nog steeds.

Elk najaar geven de Esdoorns het park extra kleur want deze bomensoort staat bekend om haar prachtige herfsttinten. In Canada zijn ze zelfs zo dol op de boom dat het blad hun
nationale vlag siert. Esdoornhout is lekker stevig en wordt dan ook veel gebruikt voor
meubels en vloeren.