Logo_Hout-van-je-Stad

Wilde kastanje Agorabaan Lelystad

De boom waarvan deze snijplank is gemaakt is een paardenkastanje of wilde kastanje uit Lelystad. De boom is begin jaren tachtig aangeplant bij de ingang van de Kubus. De paardenkastanje vormt een zeer fraaie kroon op een korte stam en is vanwege dit mooie uiterlijk gewild als parkboom. De boom bloeit in mei of juni met grote bloemen in rechtopstaande aren. Na de bloei verschijnen de kastanjes; stekelige groene bolsters met daarin de bruine kastanjes. De boom is gerooid in het centrum van Lelystad dat sinds 1980 flink groeide.

Eén van de gebouwen uit die periode is de Kubus, een monumentaal pand uit 1983. Het is ontworpen door architect Wim Davidse en kenmerkend voor het structuralisme, de nieuwe stroming in de architectuur met aandacht voor menselijke activiteit en het bevorderen van sociale contacten. De Kubus kenmerkt zich door het stapelen en schakelen van gelijke elementen met aandacht voor de overgangen. De Kubus is speciaal gebouwd voor activiteiten op het gebied van kunsteducatie en amateurkunst en is nog steeds uitvalsbasis van veel kunstzinnige activiteiten.

Het lichte, witte hout van de paardenkastanje is bros en zacht en is niet duurzaam. Door deze eigenschappen is het hout niet geschikt voor bouwhout. Vroeger werd het gebruikt voor houten kisten, goedkope meubels en klompen. De kastanjes kunnen als veevoer gebruikt worden voor schapen, varkens en paarden.

Deze Stadsplanken zijn niet alleen via onze webshop verkrijgbaar maar ook in de bijzondere werkplaats van de makers; Kuperus & Gardenier op de Bolderweg 47, 8243 RD Lelystad. info@kuperusengardenier.nl