Logo_Hout-van-je-Stad

Plataan Agorabaan Lelystad

De boom waarvan deze snijplank is gemaakt is een plataan uit Lelystad. De boom is begin jaren tachtig aangeplant op het parkeerterrein naast de Kubus. De plataan groeit uit tot een grote, zware boom met een warrig vertakte kroon. De boom is herkenbaar aan de sterk schilferende bast die hierdoor een vlekkerig uiterlijk krijgt en aan de grote, diep getande bladeren. De plataan is niet gevoelig voor stof en uitlaatgassen en is daarom een heel geschikte stadsboom.

De boom is gerooid in het centrum van Lelystad dat sinds 1980 flink groeide. Eén van de gebouwen uit die periode is de Kubus, een monumentaal pand uit 1983. Het is ontworpen door architect Wim Davidse en kenmerkend voor het structuralisme, de nieuwe stroming in de architectuur met aandacht voor menselijke activiteit en het bevorderen van sociale contacten. De Kubus kenmerkt zich door het stapelen en schakelen van gelijke elementen met aandacht voor de overgangen. De Kubus is speciaal gebouwd voor activiteiten op het gebied van kunsteducatie en amateurkunst.  Het bevat tientallen studio’s en lesruimtes rondom een moderne theaterzaal voor het uitvoeren van concerten, symposia en theatervoorstellingen.

Het hout van de plataan is sterk, taai en vast, en heeft een geelwitte of roodgouden kleur. Het heeft een gelijkmatige structuur en een fijne nerf. Plataan wordt o.a. gebruikt voor geweerkolven, vloeren, betimmeringen (fineerhout) en muziekinstrumenten. Een bijzondere eigenschap is het zelfsmerend vermogen, vroeger gebruikt voor geleiders in (bureau)laden.

Deze Stadsplanken zijn niet alleen via onze webshop verkrijgbaar maar ook in de bijzondere werkplaats van de makers; Kuperus & Gardenier op de Bolderweg 47, 8243 RD Lelystad. info@kuperusengardenier.nl