Logo_Hout-van-je-Stad

Acacia Agorabaan Lelystad

De boom waarvan deze bijzondere snijplank is gemaakt is een robinia of valse acacia uit Lelystad. De boom is begin jaren tachtig in een rij aangeplant tussen het fietspad en de groenstrook voor de Kubus. De robinia wordt niet hoger dan 25 meter en is herkenbaar aan de diep gegroefde schors en het geveerde blad, dat bestaat uit een oneven aantal kleine ovale blaadjes. De boom bloeit in mei/juni met heerlijk geurende witte of roze bloemtrossen.

De boom is gerooid in het centrum van Lelystad dat sinds 1980 flink groeide. Eén van de gebouwen uit die periode is de Kubus, een monumentaal pand uit 1983. Het is ontworpen door architect Wim Davidse en kenmerkend voor het structuralisme, de nieuwe stroming in de architectuur met aandacht voor menselijke activiteit en het bevorderen van sociale contacten. De Kubus kenmerkt zich door het stapelen en schakelen van gelijke elementen met aandacht voor de overgangen. De Kubus is speciaal gebouwd voor activiteiten op het gebied van kunsteducatie en is nog steeds uitvalsbasis van veel kunstzinnige activiteiten. Het bevat tientallen studio’s en lesruimtes rondom een moderne theaterzaal voor het uitvoeren van concerten en theatervoorstellingen.

Het kernhout van de robinia is hard, elastisch en vast, en heeft een geelgroene of goudbruine kleur. Het hout is zwaar en is een van de meest duurzame houtsoorten van Europa. Het hout kan overal worden gebruikt waar sterkte en duurzaamheid belangrijke eisen zijn; o.a. constructies van gelamineerd hout, kozijnen en buitenmeubels. Bijzonder is dat de bloemen van de robinia worden graag bezocht door bijen die er acaciahoning van maken.

Deze Stadsplanken zijn niet alleen via onze webshop verkrijgbaar maar ook in de bijzondere werkplaats van de makers; Kuperus & Gardenier op de Bolderweg 47, 8243 RD Lelystad. info@kuperusengardenier.nl