Logo_Hout-van-je-Stad

Kastanje | Tuin Singer Laren

Een plank uit de tuin van de Singers In 1911 bouwen de Amerikaanse kunstenaar William Singer en zijn vrouw Anna de villa De Wilde Zwanen in het kunstenaarsdorp Laren. Een Goois landhuis met in de tuin een schildersatelier voor William. De tuin wordt ontworpen door een van de bekend- ste tuinarchitecten uit die tijd, L.A. Springer. Hij kiest voor een gemengde stijl, een combinatie van recht aangelegde paden met perken en borders vol weelderige bloembedden. In de tuin bevindt zich een capitool met aansluitend een kas. Voor Anna en William is de tuin een belangrijke plek. Ze ontvangen er gasten, geven concerten, William maakt er veel schilderijen en ze verzamelen er beelden van kunstenaars als Auguste Rodin. Anna houdt van tuinieren, haar favoriete plek is de kas waarin ze bijzondere planten en sierbloemen kweekt.

Na het overlijden van William besluit Anna om De Wilde Zwanen, de tuin en de in der loop der jaren opgebouwde kunstcollectie te delen met het publiek. Aan de villa wordt een museum en concertzaal gebouwd. In 1956 is de opening van een uniek cultureel complex een feit. Zestig jaar na de opening blijkt het theater verouderd en niet meer aan

de eisen van de tijd te voldoen. Nieuwbouw is noodzakelijk. Om de bouw van het nieuwe theater te kunnen realiseren, moeten helaas een oude eik en een kastanjeboom gekapt worden.