Logo_Hout-van-je-Stad

Esdoorn 1956-2015 | Heerlijkheid Berkenrode Kennemerland

Deze Stadsplank komt uit een grote stam van een esdoorn die eind jaren 50 op het  landgoed Heerlijkheid Berkenrode geplant werd.

Het landgoed gelegen in het Kennemerland, dateert uit eind 13e eeuw en heeft een roerige geschiedenis. Het kasteel brandde twee maal af. In 1572 werd het verwoest bij het Beleg van Haarlem en in 1747 ging het in vlammen op tijdens de feestelijkheden rond de benoeming van Willem IV tot Stadhouder. Telkens opgebouwd en weer afgebroken. Vandaag resteren alleen de fundamenten in wat later de bosvijver werd.

Begin 20e eeuw bewoonde Hendrik van Wickevoort Crommelin met zijn vrouw het koetshuis.  Zijn betovergrootvader Jan Pieter – te zien op de silhouettekening –  kocht Berkenrode in 1797. JP hield niet van de strenge Franse geometrische aanleg en besloot Berkenrode te moderniseren naar de toen in zwang zijnde Engelse landschapsstijl. Hij legde romantische slingerpaden aan. De van oudsher kaarsrechte oprijlaan werd zwierig om een weide en komvormige vijver met badhuis gebogen. Vroeger werd er gebaad, nu genieten paarden er van hun oude dag.