Het hout van deze bijzondere Stadsplank is afkomstig van een aantal oude essen die zo’n 70 jaar op het landgoed Haarzuilens hebben gestaan. Het monumentale kasteel De Haar en het bijbehorende gebied liggen in het Utrechtse dorpje Haarzuilens.
De oudste verwijzing naar Huis De Haer stamt uit 1391. Toen eind 19e eeuw baron Van Zuylen van Nijevelt van De Haar het landgoed erfde, was het een zwaar vervallen domein. Hij wilde het familiekasteel in oude glorie herstellen. Het huidige kasteel is op de fundamenten van de middeleeuwse ruïne gebouwd. Architect P. Cuypers kreeg opdracht het kasteel te herbouwen in neogotische stijl, maar met 19e-eeuwse moderne gemakken en ongekende luxe als centrale verwarming, elektriciteit en een personenlift.
Het herstel van de tuinen werd al even spectaculair aangepakt. De baron wilde dat het park in stijl aansloot op het kasteel en dat het direct een volgroeid aanzicht zou hebben. Eerst moest het hele dorpje een kilometer verplaatst worden om ruimte te creëren. Na deze immense klus, liet tuinarchitect H. Copijn zo’n 7000 volwassen bomen vanuit het hele land aanvoeren. Het transport heeft jaren gekost en vond met name ’s nachts plaats. Het werd uitgevoerd met behulp van drie mallejannen: speciaal gebouwde ‘verplantmachines’ voortgetrokken door paarden. Het resulteerde uiteindelijk in schitterende lusttuinen, onder andere geïnspireerd door de tuinen van Versailles.