Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van het hout van een oude beuk die 97 jaar middenin het historische centrum van Den Haag heeft gestaan.

In de vroege Middeleeuwen was er op deze plek niet veel meer te vinden dan een paar boerderijtjes. Direct naast een groot jachtgebied (Haagse bos) liet de graaf van Holland in 1248 een residentie bouwen: het Binnenhof. De bouw en aanwezigheid van het hof bood kansen voor kleine ambachtelijke ondernemingen en zorgde voor een toename van het aantal bewoners in de directe omgeving. Het dorpje ‘Die Haghe’ groeide gestaag.

Vrij snel had ’s-Gravenhage het formaat van een stad, de schots en scheve huisjes rond het Binnenhof werden vervangen door statige paleisachtige onderkomens voor regenten en kooplieden. Met exponentiële bevolkingsgroei, epidemieën en voedseltekorten, stijgende welvaart, wereldoorlogen, en alles wat verder volgde, is Den Haag een stad die steeds weer opkrabbelt en van en voor iedereen is. Van hof en regering tot gezellige volksbuurten, van een voortdurende toestroom van nieuwkomers tot ras-Hagenezen.

Het is ‘een dorp der steden, waar iedere straat een stad is’ (C. Huygens). De alleenstaande rode beuk valt op door zijn mooie bolvormige kroon. Het dieprode blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend. Behalve aan de beukennootjes, herken je de boom aan de bijna altijd gladde stam met een