Rode beuk 1853-2016 | Huize Het Oosten Bilthoven

[google_maps id="2858"]

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een aantal dikke takken die eind juli 2016 uit de grote beuk in de binnentuin van Huize Het Oosten zijn gescheurd .

Een oude beuk die de bewoners schaduw in de zomer biedt  en in de herfst met zijn prachtige rode blad een zeldzaam monumentale verschijning is. Naar alle waarschijnlijkheid is deze beuk ooit aangeplant rond het jaar 1853, door de heer W.J. Both Hendriksen, die in dat jaar boerderij Leijenhoeve kocht, waartoe ook het huidige terrein van Huize Het Oosten behoorde.

Een beuk herken je bijna altijd aan de gladde stam met een bast die grijs tot grijsgroen van kleur is. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. In bossen geven beuken het effect van een kathedraal: kronen en stammen vormen als het ware de pilaren en gewelven van de kathedraal. Beuken kunnen wel 200 tot 300 jaar oud worden. De Nederlandse naam beuk is zeer nauw verwant met het woord boek. Dit is afgeleid van “boeke”, mogelijk omdat er in runenschrift op beukenhouten panelen werd geschreven.