Logo_Hout-van-je-Stad

Eik Amsterdamse Bos 1979-2022

Deze bijzondere tafel is gemaakt van een eik afkomstig uit het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse Bos is een kunstmatig aangelegd bos op 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Amsterdam en 3x keer groter dan Central Park in New York. Jaarlijks komen er 6 miljoen bezoekers en het Bos is dag en nacht open.

Aanleg: het Amsterdamse Bos is in de jaren 30 van de vorige eeuw aangeplant met als doel een gebruiksbos te worden voor alle Amsterdammers. Inspiratie hiervoor werd uit het buitenland gehaald. Het Amsterdamse Bos moest een ideale mix zijn van natuurlijk parklandschap en mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

De jaren dertig waren jaren van crisis met hoge werkloosheid. Amsterdam had toen ruim 50.000 werklozen en de gemeente was op zoek naar werkverschaffingsprojecten. De aanleg van het Bos bood hiertoe een goede mogelijkheid met als financieel voordeel dat het rijk een deel van de loonkosten betaalde. Veel Amsterdammers hebben familie gehad die bij dit project betrokken zijn geweest.

De eik kan uitgroeien tot een zeer grote boom en wordt daarom wel beschouwd als de koning van het bos. De boom is het symbool van kracht, macht, schoonheid, lange levensduur en hoogte. Het hout is sterk en duurzaam. Vroeger werd het veel toegepast in de (scheeps)bouw en voor spoorbielzen. Bij de restauratie van oude schepen en gebouwen is het daarom nog steeds populair. Tegenwoordig wordt eikenhout veel gebruikt voor meubels en vloeren.