Logo_Hout-van-je-Stad

Iep Stormhout Amsterdamse grachten

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van het hout van één van de Amsterdamse iepen die helaas door storm Eunice in 2022 is geveld. Op vrijdag 18 februari 2022 heeft Eunice flink huisgehouden en ook Amsterdam is niet ontzien. Door de sterke rukwinden zijn er in de hele stad talloze bomen omgewaaid. Helaas zijn er ook veel iepen langs de grachten omgegaan. Alleen al in stadsdeel Centrum zijn er zeker 100 bomen gesneuveld.

Van oudsher is de iep sterk verbonden met Amsterdam en is karakteristiek voor het straatbeeld. Vele reizigers van vroeger en toeristen van nu verwonderen zich over de groene uitstraling van de stad, die echt uniek is te noemen t.o.v. andere wereldsteden. Amsterdam telt de grootste iepenpopulatie ter wereld. De ca. 70.000 iepen worden het ‘groene goud’ van Amsterdam genoemd. In 2006 is Amsterdam uitgeroepen tot ‘Iepenstad van Europa’ en in 2012 tot ‘European city of trees’.

De iep (Ulmus) is uitermate geschikt is als stadsboom. Iepen zijn sterk, gedijen op verschillende soorten gronden, zijn bestand tegen natte en droge omstandigheden en luchtvervuiling, en ze verdragen beschadigingen en verharding.