Logo_Hout-van-je-Stad

Es Artis Amsterdam

Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een zeer oude es die zo’n 200 jaar in ARTIS heeft gestaan. Om precies te zijn tussen het wolven- en chimpanseeverblijf. In 1838 werd de Diergaarde van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra opgericht met als doel om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren.

Wie aan ARTIS denkt, denkt aan dieren. Het ARTIS-Park staat echter ook vol speciale bloemen en struiken en huist meer dan 700 bomen die de status van arboretum hebben. Sommige van deze bomen staan al eeuwenlang in het park en zijn zelfs ouder dan ARTIS zelf. Tussen de meer dan 280 verschillende soorten en variëteiten, zit een aantal zeer bijzondere exemplaren. De oudste boom van Amsterdam, de Heijmans-eik, is in ARTIS te vinden. ARTIS kan misschien beter worden omschreven als een plantendierentuin, aangezien het zowel voor faunafanaten als planten- en bomenliefhebbers een ware trekpleister is.

De es is een bladverliezende, snelgroeiende loofboom die tot 40m hoog kan worden. Kenmerkend is het zaad dat is voorzien van ‘vleugeltjes’ die helpen bij de verspreiding door de wind. Het hout van de es is taai, sterk en lichtgekleurd met soms een prachtige lichtroze tint.