Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een zoete kers die 27 jaar in de binnentuin van de Kratontuin heeft gestaan.
In het oude Amsterdam, daar waar het IJ het Amsterdam-Rijnkanaal ontmoet, was ooit de Stoomvaart Maatschappij Nederland gevestigd. Vanuit dit hart van de Nederlandse koloniale scheepvaart, vertrokken handelaren en avonturiers met de boot naar de ‘Nieuwe Wereld’. De lijndiensten op met name Java en Oost-Indië voeren af en aan. In de jaren vijftig kwam de handel op de Oost vrijwel stil te liggen, als gevolg van de dekolonisatie van Indonesië. In combinatie met de ontwikkeling van de luchtvaart, werd de stoomvaart langzaam overbodig. Na een lange tijd van leegstand, namen in de jaren tachtig krakers, kunstenaars en stadsnomaden bezit van het gebied. Toen in de negentiger jaren het haventerrein bestemd werd voor woningbouw, kreeg het schiereiland de toepasselijke naam Java-eiland.
Het langgerekte eiland werd getransformeerd tot een wereldberoemde woonwijk met spraakmakende architectuur. Door middel van ‘grachtjes’ is het verdeeld in vijf stukken. Één stuk kreeg een park en op de overige vier stukken werden openbare binnentuinen aangelegd. Ieder van deze tuinen kreeg een seizoen toebedeeld, die tot uiting komt in de verschillende beplanting, kleuren, geuren en natuurlijk in de bloeitijd. De Kratontuin is de lentetuin. Het open grasveld, met her en der stenen afkomstig uit het havenverleden, maakt de tuin gebruiksvriendelijk en historisch tegelijkertijd.
De zoete kers past bij uitstek zeer goed in de lentetuin. In het voorjaar, rond de eerste warmere lentedagen, begint de boom uitbundig te bloeien. De schitterende witte bloesem trekt hommels en bijen aan. De bladeren komen tegelijkertijd met de bloemen uit en zijn aanvankelijk lichtgroen om later veel donkerder te worden. In de (na-)zomer en soms nog in de herfst is de boom ook prachtig, maar nu door zijn rood tot paarsachtig zwarte vruchten. Deze steenvruchten, met een heerlijk aroma, zijn op hun beurt weer erg gewild onder vogels.