Logo_Hout-van-je-Stad

Plataan Indische buurt Amsterdam

Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een plataan die 41 jaar in de Sumatrastraat heeft gestaan. Deze lange straat ligt in de Indische Buurt West, in Amsterdam Oost.

De geschiedenis van de Indische buurt begint rond 1900. De noordelijke zijde van de buurt werd gebouwd, onder invloed van de sterke bevolkingsgroei. De Indische Buurt hield indertijd abrupt op bij Sumatrastraat 72, dat grensde aan weilanden en sloten. Met de bouw van de tweede fase van de buurt werd rond 1921 begonnen. Er verrezen in no time woningen in de stijl van de Amsterdamse School en het was in die tijd de ‘grootste voorstad van het land’.

Deze ietwat treurige historie heeft echter ook een bruisende, toegankelijke, cultureel en etnisch gevarieerde buurt opgeleverd. De Indische Buurt is vandaag de dag een levendige smeltkroes waar naar schatting 100 talen worden gesproken. Mede door de inzet van de buurt zelf, is de het gigantisch opgeknapt. Inmiddels is de Indische buurt een gewilde plek om te wonen en te bezoeken en neemt het snel in populariteit toe.

De plataan is een echte stadsboom die opvalt door zijn ‘legerprintje.’ Dat komt doordat de bast van de boom in stukjes afbrokkelt. De grote groene handvormige bladeren kleuren geel in de herfst. Het is een genot om de kleurenpracht van duizenden tinten groen, geel en bruin te zien.