Logo_Hout-van-je-Stad

Iep De Lairessestraat 1970-2017

Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een iep die 47 jaar in de De Lairessestraat heeft gestaan. Deze straat ligt in het vroegere Oud-Zuid, een van Amsterdams mooiste en sjiekste buurten. Deze fraaie wijk werd begin 1900 ontwikkeld als culturele loper van de stad. Het heeft een van de dichtste concentraties van culturele trekpleisters ter wereld. In de De Lairessestraat zijn nog veel architectonische hoogstandjes te bewonderen. De straat staat vol imposante, monumentale gebouwen, met name in Amsterdamse School-stijl. De bekendste is mogelijk het ‘Etalagehuis’, ook bekend al Huize Loma, van architect F.A.
Warners uit 1913.

De De Lairessestraat is vernoemd naar de 17e-eeuwse schilder Gerard de Lairesse (1641-1711). Hij schilderde veel allegorieën en is vooral bekend om zijn plafond- en schouwstukken. Nadat hij blind werd, ging hij colleges geven en in 1707 verscheen zijn bekende en invloedrijke ‘Groot schilderboek’

De iep, ook bekend als olm, is een snelgroeiende loofboom die veel voorkomt in Nederland, met name in Amsterdam. De monumentaaliep is een rechte boom met een piramidevormige kroon. Opvallend is de grijsbruine sterk afschilferende schors met lange, diepe verticale groeven. Deze boom is een erg mooie, slanke verschijning in elke straat.