Logo_Hout-van-je-Stad

iep Czaar Peterstraat 1962-2017

Deze bijzondere Stadplank is gemaakt van het hout van een iep die 55 jaar in de Czaar Peterstraat heeft gestaan. In deze periode is er een hoop veranderd in de omgeving. De wijk is een roerige buurt met een rijke historie. De Czaar Peterstraat is vernoemd naar de bekende Peter de Grote, tsaar van Rusland. In de 17e eeuw, voor de eerste woningbouw, bevonden zich op deze plek de werven van de VOC. Peter kwam hier incognito om de fijne kneepjes van de scheepsbouw te leren.

Kenmerkend voor de Czaar Peterstraat is de 19e-eeuwse bouwstijl van smalle straten en piepkleine, ondiepe woningen. De arbeidersbuurt heeft veel armoede, grote werkloosheid en sociale achterstand gekend. Na verloop van tijd raakte de wijk in verval. Veel Eilanders zullen zich de ontruiming van het krakersbolwerk in 1988 kunnen herinneren. Of de gasexplosie in 2001 waardoor twee panden volledig zijn uitgebrand en de ruiten van woningen in de Czaar Peterstraat sprongen.

Na een lange weg en met veel dank aan de inzet van de bewoners, is de wijk weer aan het opbloeien. Het trekt Amsterdamse zelfstandige ondernemers met hart voor hun product en hun klanten aan. De Czaar Peterstraat is nu een gezellige, bedrijvige straat met een veelheid aan bijzondere en unieke winkeltjes, ateliers en koffietentjes.

De iep, ook bekend als olm, is een snelgroeiende loofboom die veel voorkomt in Nederland, met name in Amsterdam. De monumentaaliep is een rechte boom met een piramidevormige kroon. Opvallend is de grijsbruine sterk afschilferende schors met lange, diepe verticale groeven. Deze boom is een erg mooie, slanke verschijning in elke straat.