Logo_Hout-van-je-Stad

Iep Buiksloterdijk 1936-2018

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van het hout van een oude iep die 82 jaar aan de Buiksloterdijk in Amsterdam heeft gestaan. Deze iep leed aan de iepziekte en en om besmetting naar andere iepen te voorkomen is deze gerooid.

De Buiksloterdijk is een gebied met een rijke historie. Het nabij gelegen water heeft altijd een grote rol gespeeld in het dagelijks leven in het fraaie lintdorp. De Buiksloterdijk bood bescherming tegen het open water van het IJ. De oude dorpskern ligt dan ook ten noorden van deze dijk.

De vroegere bewoners van Buiksloot leefden voornamelijk van de handel en scheepvaart. Het dorp leverde eind zeventiende eeuw veel schippers en bemanningsleden aan Amsterdamse koopvaardijschepen. Er is zelfs een aantal walvisvaarders bekend. De aanleg van het Noordhollandsch Kanaal (1826) en het Noordzeekaneel (1876) zorgde voor een toename inbedrijvigheid.

De Hollandse iep is een snelgroeiende loofboom die veel voorkomt in Nederland, met name in Amsterdam. De iep, ook bekend als olm, heeft een brede kroon en opvallend lange hoofdtakken. De grijze gebarsten schors, groene bladeren die geel kleuren in het najaar en de opvallend roodbruine winterknoppen, maken het een kleurrijke boom die bijna van dag tot dag van tint veranderd.