Logo_Hout-van-je-Stad

Iep Linnaeusstraat 1957-2018

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van het hout van een oude iep die ongeveer 60 jaar op de hoek van de Linnaeusstraat en de Mauritskade in Amsterdam heeft gestaan. Dit is het meest westelijke puntje van de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost. In de nabije omgeving van het Tropenmuseum, het Oosterpark en de Dappermarkt. De Dapperbuurt is het een levendige smeltkroes die je absoluut niet mag missen. New York heeft Greenwich Village, Londen heeft Soho en Amsterdam heeft de Dapperbuurt. Het hoogtepunt is de Dappermarkt (sinds 1910), die volgens National Geographic Traveler tot de top tien beste winkelstraten ter wereld behoort.

De naam van deze multiculturele wijk is uiteindelijk heel passend gebleken. De Dapperbuurt is vernoemd naar de 17e-eeuwse geograaf en geschiedschrijver Olfert Dapper (1636-1689).

De Hollandse iep is een snelgroeiende loofboom die veel in Nederland voorkomt, met name in Amsterdam. De iep, ook bekend als olm, heeft een rechte stam en een losse, brede kroon. De grijze gebarsten schors, groene bladeren die geel kleuren in de herfst en de kleine roodbruine bloemen, maken het een kleurrijke boom die bijna dagelijks van tint verschiet.