Logo_Hout-van-je-Stad

Stadsplank plataan Vondelpark 1964-2017

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een plataan uit het Vondelpark in Amsterdam. De boom is gekapt is aan de grote laan bij de tennisbaan in de voorjaarskap van 2017.

De historie van het Vondelpark is bijzonder; Het park is ontstaan nadat een groep particulieren een ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam’ in 1864 hadden opgericht. Het park is ontworpen door tuinarchitect Jan David Zocher in de Engelse land- schapsstijl. In 1953 wordt het Vondelpark officieel een openbaar park en voor het bedrag van één gulden door de gemeente Amsterdam aangekocht. Het Vondelpark is nu ondertussen uitgegroeid tot een van de meest bekende stadsparken van Nederland met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar.

Deze Plataan is een hybride van de Westerse en Oosterse Plataan, die van origine uit Amerika en Azië komen. De Plataan wordt vanwege zijn brede sierlijke bladerdak vaak aangeplant op pleinen of aan brede lanen. De boom is restistent tegen luchtvervuiling en heeft daarnaast maar weinig diepte nodig voor de wortels, wat hem zeer geschikt maakt als stadsboom.