Logo_Hout-van-je-Stad

Eik | Gijsbrecht van Aemstelpark 1965-2016

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een 51 jaar oude eik uit het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam. Het is de groene spil van Buitenveldert, een wijk die op zichzelf doorgaat voor ‘tuinstad’. Met zijn lengte van 2100 meter is het langer dan het Vondelpark maar het wordt aanzienlijk minder druk gebruikt.

Het ontwerp komt van tuin- en landschapsarchitect Wim Boer (1922-2000) die door een prijsvraag genomineerd werd.  Het park werd tussen 1958 en 1968 aangelegd. Middenin de centraal gelegen groene kamer is een vierkant eiland ingericht als ontmoetingsplek. De toepassing van beton en asfalt in het parkontwerp was destijds een nieuwigheid.

Helaas is met het verstrijken van de jaren is het groen hier en daar zo overdadig geworden dat het bijna als bedreigend overkomt en met name bruggen en waterpartijen zijn slecht onderhouden.

Om het park voor de buurt interessanter te maken heeft de gemeente in 2007 een herinrichtingsplan vastgesteld, dat in fases wordt uitgevoerd. De eigen identiteit van de afzonderlijke kamers wordt stap voor stap versterkt zonder de samenhang van het geheel uit het oog te verliezen.