Logo_Hout-van-je-Stad

Eik | Vondelpark 1972-2017

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een 45 jaar oude eik uit het Vondelpark in Amsterdam. Een bijzondere locatie waar zelden hout gekapt wordt. Het Vondelpark is ontstaan nadat een groep particulieren een ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam’ op 8 april 1864 hadden opgericht.

Het park is ontworpen door tuinarchitect Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul in de Engelse landschapsstijl. Het park heet in eerste instantie ‘Het Nieuwe Park’ en is pas later vernoemd naar dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel (1587-1679)

In 1953 wordt het Vondelpark officieel een openbaar park en voor het bedrag van 1 gulden door de gemeente Amsterdam aangekocht, op voorwaarde dat de muziek uitvoeringen worden gecontinueerd en de fietsers en ruiters het park mogen blijven gebruiken.

In 1996 wordt het Vondelpark aangewezen als rijksmonument. Het Vondelpark is dan uitgegroeid tot een van de meest bekende stadsparken van Nederland. Met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar wordt het park door nog meer mensen bezocht dan in de jaren ‘70.