Logo_Hout-van-je-Stad

Grijze els Lelystad 1982-2015

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een grijze els uit Lelystad. Op het moment dat de boom in 2015 gerooid werd telden wij 33 jaarringen, wat betekent dat de boom halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw aangeplant is. De els is een mooie ranke verschijning. In het voorjaar verschijnen de katjes (sliertjes) en elzenproppen (bolletjes) aan de takken. Elzen groeien krachtig en snel en kunnen onder optimale omstandigheden een hoogte bereiken van 20 meter, maar meestal blijven ze kleiner.

De boom is gerooid in Lelystad in de Kempenaar, een wijk in het westelijke deel van de stad. De eerste huizen werden in het oostelijke deel van de stad gebouwd en eerste bewoners kwamen daar in 1967. Om bewoners te trekken werden er flinke kortingen op de huurprijzen van de woningen gegeven, in de volksmond “jungle-toeslag” genoemd.

De wijken in dit deel kregen namen van de scheepstypen, zoals Boeier, Kogge en Schouw. De straten in deze wijken kregen de naam van de wijk aangevuld met een nummer. De grijze els van deze plank stond langs de Kempenaar 10. In tegenstelling tot de wijken in het oostelijke deel werden de eerste huizen in deze nieuwe wijken

De els wordt tegenwoordig niet veel gebruikt voor houtproductie. Dat is jammer, want het hout is sterk en heeft een mooie tekening en kleur. Vroeger werd het hout meer gebruikt, o.a. in kapconstructies van huizen maar vooral onder water als funderings- palen. Men zegt dat half Venetië op elzenhouten palen is gebouwd. In Drenthe is een 5500 (!) jaar oude veenweg gevonden gemaakt van elzen palen. Samen met wilgen en populieren werd elzenhout gebruikt als rijshout bij de aanleg van dijken.

Deze Stadsplanken zijn niet alleen via onze webshop verkrijgbaar maar ook in de bijzondere werkplaats van de makers; Kuperus & Gardenier op de Bolderweg 47, 8243 RD Lelystad. info@kuperusengardenier.nl