Logo_Hout-van-je-Stad

Grauwe abeel Almere 1991-2016

Deze bijzondere snijplank is onderdeel van het kerstpakket van de Gemeente Almere en is gemaakt van een grauwe abeel (populier) uit Almere. Vanwege onderhoud aan groen- stroken in de Seizoenenbuurt in Almere zijn meerdere abelen gerooid langs de Dagenweg en het Decemberpad. Grauwe abelen kunnen enorme bomen worden met dikke stammen. Ze zijn goed te herkennen aan de gladde grijze stammen met opvallende huidmondjes en de grijze viltige onderkant van het blad. Ook bij de dunning van het Beginbos zijn abelen gerooid. Dit bos is in 1974 aangeplant en leverde beschutting aan de eerste huizen van Almere in 1976.

Het tweede leven van deze boom als kerstgeschenk past perfect in het nieuwe beleid “Growing Green” waarbij Almere samen met het gebruik van lokale materialen ook recycling, hergebruik en energiebesparing nastreeft. Zelfs dit papier en het label van deze Stadsplank zijn van Almeerse waterplanten gemaakt.

De grauwe abeel levert mooi wit hout. De belangrijkste toepassingen van populierenhout zijn productie van papier en klompen. Tegenwoordig wordt veel hout versnipperd en als biomassa voor energieopwekking gebruikt. Toch heeft populierenhout voldoende goede eigenschappen om het op meer plaatsen toe te passen; het is qua sterkte vergelijkbaar met vuren en grenen.